6 tips voor een succesvolle sollicitatie

6 tips voor een succesvolle sollicitatie

6 tips voor een succesvolle sollicitatie

Of je nu een doorgewinterde professional bent of net begint aan je carrière: een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek is superbelangrijk om een sterke indruk te maken.

Voor een optimale voorbereiding lees je hieronder 6 waardevolle tips van Mijntje Sevenster, Teammanager Talent Acquisition.

1. Onderzoek het bedrijf

Voordat je naar je sollicitatiegesprek gaat, is het cruciaal om uitgebreid onderzoek te doen naar het bedrijf. Bezoek de bedrijfswebsite, lees recente nieuwsartikelen en volg alle sociale mediakanalen. Door dit te doen kun je ook al inschatten of er een goede culturele fit zal zijn. Begrijp de missie, visie en waarden van het bedrijf, en ontdek welke projecten en initiatieven relevant zijn. Bekijk ook de LinkedIn-profielen van je gesprekspartners.

Tip: Noteer enkele specifieke feiten en vragen over het bedrijf of je gesprekspartners. Dit toont je interesse en betrokkenheid tijdens het gesprek.

2. Begrijp de functie

Lees de functiebeschrijving zorgvuldig door en zorg dat je begrijpt wat er van je verwacht wordt. Maak aantekeningen over verantwoordelijkheden en vereiste vaardigheden. Bedenk voorbeelden uit je eigen ervaring die hierbij aansluiten. Vragen ze bijvoorbeeld iemand met doorzettingsvermogen? Laat dan merken wat jij doet om je doelen te bereiken. Of word je gevraagd naar proactiviteit? Bedenk dan of jij iemand bent die initiatief neemt, verantwoordelijkheid draagt en plant om iets te bereiken.

Tip: Tip: Bereid antwoorden voor op mogelijke vragen die je kunt verwachten tijdens het sollicitatiegesprek, waarbij je beschrijft wat de situatie was, welke taken je had, welke acties je hebt ondernomen en wat de resultaten waren.

3. Bereid je eigen verhaal voor

Dit is je kans om jouw verhaal te vertellen. Denk na over je professionele reis, je belangrijkste prestaties en wat je drijft. Maak een kort, samenhangend verhaal dat je achtergrond, vaardigheden en ambities omvat. Zo kom je goed voorbereid over als je gevraagd wordt iets over jezelf te vertellen tijdens het interview.

Tip: Oefen je verhaal hardop om het vloeiend en zelfverzekerd te kunnen vertellen.

4. Stel je eigen vragen

Een sollicitatie is een tweerichtingsgesprek. Bereid enkele vragen voor om meer te weten te komen over het team, de bedrijfscultuur en de toekomstige groeimogelijkheden. Dit toont niet alleen je interesse, maar helpt je ook te bepalen of het bedrijf goed bij je past.

Tip: Vraag bijvoorbeeld naar de grootste uitdagingen waar het team momenteel mee te maken heeft en hoe succes in de rol wordt gemeten.

5. Maak een goede indruk

Zorg voor een nette outfit die geschikt is voor de bedrijfscultuur. Als je twijfelt, kleed je dan liever iets formeler dan te casual. Neem een actieve houding aan in het gesprek en laat zien dat je enthousiast bent. Neem pen en papier mee voor het maken van notities tijdens het sollicitatiegesprek om extra betrokken en proactief over te komen.

Tip: Trek iets aan waar jij je goed in voelt, zodat je er als de meest 'business' versie van jezelf uit ziet.

6. Wees op tijd

Plan je reis ruim en zorg dat je 10-15 minuten eerder aanwezig bent. Dit geeft je de tijd om even tot rust te komen en een laatste check van je notities te doen.

Tip: Als je het niet zeker weet, check dan hier onze route om te zien hoe lang het daadwerkelijk duurt.

Heb je na het lezen van deze tips nog vragen, of wil je meer weten over werken bij Elevation Group? Bezoek onze werken bij pagina of vul het contactformulier in.

join our movement